Sagan om ringen och ringar på vattnet

SONY DSCMin favoritsaga alla kategorier är Sagan om ringen. Jag har tappat räkningen på hur många gånger jag läst böckerna, tyst, högt, på svenska, på engelska… Många har sett filmerna, men filmerna gillar inte jag. Alltför många detaljer försvinner, karaktärerna är sig inte lika från böckerna, det är för mycket fokus på våld och strid.

Det jag gillar mest med Sagan om ringen är att berättelsens små personer, de som inte har någon makt eller berömmelse, är de som till sist räddar världen. Och detta utan att egentligen förstå det. De gör i sin trofasthet och kärlek det de lärt sig är det rätta. De kämpar sig fram genom vedermödor och dödliga faror, är barmhärtiga, trogna, ända till målet. Utan att riktigt veta om det, utför de stordåd. Sam Gamgi, tjänaren, är, kanske ännu mer än herr Frodo, en stor hjälte. Sam är beredd att ta bördan, maktens ring, och själv förstöra den, för att hjälpa sin herre, men lämnar självmant och utan habegär och maktlystnad tillbaka den till Frodo, och bär istället bokstavligen honom själv till målet, domedagsklyftan, där ringen ska förstöras och den onde Saurons makt förgöras. Och Gollum, som de haft lust att mörda, men av rättskänsla och kanske någon sorts kärlek ändå skonat, visar sig ha stor betydelse för framgången.
Världens mäktiga försöker möta ondskan och bekämpa den med våld och vapen, men det är de små kärleksfulla gärningarna utanför slagfältet som till sist får vågskålen att väga över så att det goda triumferar.

En parallell till verkligheten: Gör det du kan i din vrå av världen, i kärlek och trofasthet, i stort eller litet. Som ringar på vattnet kan det spridas. Det är inte meningslöst. Det kan i själva verket vara det som räddar världen.

Text och foto

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s